Blogs
Welk diploma of certificaat heb ik nodig om rijinstructeur te worden?
Als je gepassioneerd bent over autorijden en anderen graag wilt helpen om hun rijbewijs te halen, dan is een carrière als rijinstructeur wellicht iets voor jou. Maar voordat je die stap kunt zetten, vraag je je misschien af: welk diploma heb ik nodig om rijinstructeur te worden? In dit artikel bespreken we de verschillende vereisten en opleidingen om rijinstructeur te worden in Nederland.
Het verschil tussen gele en blauwe kentekenplaten voor scooters in Nederland
In Nederland zie je scooters met twee verschillende kleuren kentekenplaten: geel en blauw. Deze kleuren geven belangrijke informatie over het type scooter en de regels die erop van toepassing zijn. In deze blog duiken we dieper in de verschillen tussen gele en blauwe kentekenplaten voor scooters en wat dit betekent voor bestuurders, andere weggebruikers en welk rijbewijs daar precies voor behaald moet worden.
Wat moet ik doen voor het bus rijbewijs om buschauffeur te worden?
Van A naar Buschauffeur! Welkom bij de serie waarin we je meenemen in het traject om buschauffeur te worden via Level.works! In 8 afleveringen neemt buschauffeur Sergio, die zelf het hele traject via Level.works heeft doorlopen, je mee op een avontuurlijke rit van A naar B. In de serie ontdek je onder andere hoe het er aan toe gaat bij de sollicitatie, theorie- en praktijkexamens, en krijg je een kijkje in een dag uit het leven van Sergio. Zo laten wij jou zien hoe wij je stap voor stap begeleiden om buschauffeur te worden!
Wat is het verschil tussen een automaat (BA) rijbewijs of brommobiel (AM4) rijbewijs?
Wanneer je in Nederland de weg op wilt met een motorvoertuig, is het essentieel om te weten welk rijbewijs je nodig hebt. Twee veelvoorkomende rijbewijzen zijn het rijbewijs BA en het rijbewijs AM4. Hoewel ze beide betrekking hebben op gemotoriseerde voertuigen, zijn er duidelijke verschillen in termen van welke voertuigen je ermee mag besturen, de vereisten voor het behalen ervan en de leeftijd waarop je ze kunt verkrijgen. In deze blogpost duiken we dieper in deze verschillen.
Hoe gaat de Toets Besloten Terrein en Praktische Toets in zijn werking?
Het behalen van een vrachtwagenrijbewijs is een belangrijke mijlpaal voor wie professioneel de weg op wil gaan. Het proces omvat verschillende stappen en tests, waaronder de Toets Besloten Terrein en de Praktische Toets, die beide cruciaal zijn voor het verkrijgen van dit rijbewijs.
Autorijden met slippers: comfortabel of gevaarlijk? Mag dat eigenlijk wel?
Autorijden is een dagelijkse activiteit voor veel mensen, en comfort speelt daarbij een belangrijke rol. Zeker tijdens de zomermaanden, wanneer we graag luchtige kleding en schoeisel dragen, kan het verleidelijk zijn om in slippers achter het stuur te kruipen. Maar is het eigenlijk wel verstandig om met slippers te rijden? In deze blog onderzoeken we de voor- en nadelen, de veiligheidsoverwegingen en wat de wet zegt over autorijden met slippers.
Wat is het verschil tussen het C rijbewijs en het CE rijbewijs halen?
Het behalen van zowel een C-rijbewijs als een CE-rijbewijs vereist een specifieke opleiding en examinering. Voor het C-rijbewijs moet je slagen voor zowel een theorie- als praktijkexamen, waarbij je wordt getest op kennis van verkeersregels, manoeuvreren en veiligheid. Voor het CE-rijbewijs moet je eerst een geldig C-rijbewijs hebben en vervolgens aanvullende training en examens ondergaan die specifiek gericht zijn op het rijden met aanhangers of opleggers.
Wat is het verschil tussen lessen op een touringcar of een stadsbus?
Of je nu een beginnende bestuurder bent die zijn rijbewijs wil halen of gewoon nieuwsgierig bent naar de verschillende voertuigen op de weg, het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle bussen hetzelfde zijn. Twee veelvoorkomende typen bussen zijn de touringcar en de stadsbus. Hoewel ze beide passagiers vervoeren, hebben ze verschillende kenmerken en worden ze gebruikt voor verschillende doeleinden. Laten we eens dieper ingaan op het verschil tussen een touringcar en een stadsbus, zodat je goed voorbereid bent wanneer je de weg op gaat.
5 redenen waarom je Code 95 moet laten bijschrijven op je rijbewijs
In de wereld van professioneel rijden is Code 95 een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien. Veel chauffeurs zien het als een administratieve verplichting, maar het belang ervan strekt zich uit tot veel meer dan alleen het voldoen aan de wettelijke eisen. Het bijschrijven van Code 95 op je rijbewijs kan een cruciale stap zijn in je professionele ontwikkeling en kan tal van voordelen met zich meebrengen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste redenen waarom het essentieel is om je Code 95 bij te laten schrijven.
Waarom je voertuig wassen in vrieskou niet altijd een slim idee is
Terwijl sommige autoliefhebbers vasthouden aan het idee van regelmatig wassen, ongeacht het weer, zijn er situaties waarin het beter is om de wasstraat over te slaan, vooral wanneer de temperaturen onder het vriespunt liggen. Hier lees je enkele redenen waarom je je voertuig beter niet in de vrieskou zou moeten wassen.
Bereid je voor op de koudste tijd van het jaar: maak je voertuig winterklaar!
De winter is in aantocht, en dat betekent dat het tijd is om je voertuig winterklaar te maken. De koude, natte en vaak verraderlijke wegomstandigheden vereisen extra aandacht en voorbereiding. In deze blogpost delen we essentiële stappen en tips om ervoor te zorgen dat je voertuig klaar is om de winterse uitdagingen aan te gaan.
Achter het stuur met zelfvertrouwen: het faalangstexamen bij het CBR
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) biedt speciale rijexamens aan voor mensen die last hebben van faalangst. Deze zogenaamde faalangstexamens zijn ontworpen om de druk en stress die gepaard gaan met het reguliere rijexamen te verminderen en om kandidaten met faalangst een eerlijke kans te geven om hun rijbewijs te behalen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op hoe het faalangstexamen bij het CBR werkt en wat je kunt verwachten als je ervoor kiest om dit type examen af te leggen.
Met Herfst de Weg Op - 8 Tips voor Veiliger Autorijden tijdens dit seizoen
De herfst is een prachtig seizoen waarin de bladeren verkleuren, de temperatuur daalt en we ons voorbereiden op de gezellige feestdagen. Maar de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om autorijden. Regen, mist, gladde bladeren en kortere dagen kunnen de wegen verraderlijk maken. In deze blog bespreken we enkele belangrijke tips om veilig de weg op te gaan tijdens dit seizoen.
Het tractor rijbewijs: Alles wat je moet weten over dit grote rijbewijs
Tractoren zijn al lang niet meer alleen maar voertuigen voor boeren op het platteland. Ze worden tegenwoordig gebruikt voor uiteenlopende taken, van landbouwwerkzaamheden tot stadsreiniging en zelfs transport. Met deze toenemende veelzijdigheid en het groeiende belang van veiligheid op de weg, is het verkrijgen van een tractor rijbewijs een onderwerp dat steeds relevanter wordt. In deze blog gaan we dieper in op wat een tractor rijbewijs inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt verkrijgen.
Het Ambulance C1 Rijbewijs: De Sleutel tot Levensreddend Vervoer
Het beroep van ambulancechauffeur is een van de meest cruciale in de medische wereld. Deze helden op wielen brengen patiënten in noodsituaties naar het ziekenhuis en bieden soms zelfs ter plaatse levensreddende medische zorg. Het is een veeleisende taak die een specifieke set vaardigheden en kennis vereist. Een van de belangrijkste vereisten voor het besturen van een ambulance is het C1 rijbewijs. In deze blog gaan we dieper in op het belang van het ambulance C1 rijbewijs en de stappen die nodig zijn om het te behalen.
Alles wat je moet weten over Klein Vaarbewijs I: De eerste stap naar veilig varen
Het verkennen van de wateren op je eigen boot is een fantastische ervaring. Of je nu een ervaren kapitein bent of net begint, het hebben van een vaarbewijs is van cruciaal belang voor een veilige en plezierige vaartocht.
Nascholing code 95: hoe haal ik het zo snel en goedkoop mogelijk?
Iedere beroepschauffeur moet er eens in de vijf jaar aan geloven: het nascholen van de code 95. Deze nascholing is verplicht gesteld om beter te kunnen waarborgen dat een beroepschauffeur vakbekwaam is. Echter kunnen veel chauffeurs wel leukere dingen in het leven benoemen. Leuker kunnen we het helaas niet maken, wel makkelijk, snel en goedkoop. In deze blog vertellen we je hoe jij zo snel mogelijk je nascholingsuren weer kunt afstrepen.
Hoeveel rijlessen heb ik gemiddeld nodig om een rijbewijs te halen?
Na onze vorige blog over de verschillende minimumleeftijden die men moet hebben voor een bepaald rijbewijs, gaan we het in deze blog hebben over het gemiddeld aantal rijlessen per rijbewijs. Uiteraard zijn er altijd snelle en minder snelle leerlingen, maar wij denken voor ieder rijbewijs een goed gemiddeld beeld te kunnen geven van het aantal lessen. De uitkomsten hiervan vind je in onderstaand overzicht.
Vanaf welke leeftijd mag je officieel met een bepaald voertuig rijden?
Er bestaan flink wat verschillende voertuigen en bij deze voertuigen behoren ook verschillende rijbewijzen. Maar hoe oud dien je nu te zijn om bepaalde voertuigen te mogen besturen? En vanaf welke leeftijd mag je op theorie- en praktijkexamen? En wat voor eventuele kanttekeningen zitten hier nog aan? Al deze regeltjes kunnen best overweldigend zijn. Daarom vind je in deze blog een overzicht met alle minimumleeftijden voor de verschillende categorieën. Je kunt ook een handige infographic downloaden via onderstaande knop, zo heb je altijd alle informatie bij de hand!
10 tips om zo goed mogelijk voorbereid op praktijkexamen te gaan
Het moment is daar: je gaat op praktijkexamen! Een belangrijk moment, want wanneer je slaagt krijgt je vrijheid ineens een flinke ‘boost’. De een vindt het examen super spannend, terwijl de andere kandidaat er heel koel onder is. In deze blog bespreken we 10 tips hoe jij je optimaal kunt voorbereiden op het praktijkexamen en het gewoon gaat halen! Good luck!
6 opleidingen waarvan je wellicht nog niet wist dat wij ze aanbieden
Inmiddels bieden we een breed scala aan opleidingen aan, die niet altijd direct een link met verkeer of logistiek hebben. In deze blog bespreken we daarom een aantal van deze opleidingen waarvan je wellicht nog niet wist dat wij ze aanbieden. Daarnaast hebben we recentelijk ook enkele nieuwe trajecten aan onze verkeersopleidingen toegevoegd, die we graag aan je willen voorstellen.
5 redenen waarom jij je vaarbewijs wil halen voor deze zomer
De lente is begonnen en de zomer ligt alweer in het verschiet! Dit is altijd een periode in het jaar dat veel mensen beginnen te denken over het halen van het vaarbewijs. Kom jij uit Zuid-Nederland en twijfel je nog over het halen van je vaarbewijs? Laat je overtuigen door ons opleidingscentrum uit regio Den Bosch en Tilburg. We helpen je alvast op weg met vijf redenen!
7 tips om zo goed mogelijk voorbereid op theorie-examen te gaan
Het theorie-examen: de eerste stap naar je rijbewijs! Voordat je op praktijkexamen kunt dien je je theorie te behalen. Misschien niet het leukste om te doen, maar wel heel belangrijk! Zonder theoretische kennis zou het immers maar een zooitje worden op de weg. Dus, ‘hup’ de boeken in en aan de slag! Wil jij zo snel mogelijk je theorie in de pocket hebben? Lees dan snel deze tips over hoe jij je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het examen. Veel succes alvast!
10 dingen die je moet weten over Code 95 voor de nascholing
Code 95 is een begrip dat vaak voorkomt in de transportwereld. Het is een basiskwalificatie die een chauffeur dient te behalen wanneer deze beroepsmatig met een groot rijbewijs wil gaan rijden. Iedere vijf jaar moet er ook nascholing gevolgd worden om de Code 95 kwalificering te behouden. Er zijn aardig wat regels verbonden aan deze vakbekwaamheid voor chauffeurs. Sinds 13 september 2021 zijn er tevens een aantal nieuwe regels toegevoegd. Om deze reden bespreken we in deze blog de laatste en belangrijkste updates omtrent Code 95 waarvan iedere beroepschauffeur op de hoogte dient te zijn.
Nieuwe examenmodules voor de theorie van rijopleiding C (vrachtauto)
De opzet van het theoretische gedeelte voor de rijopleiding vrachtauto gaat veranderen. Er komen namelijk nieuwe examenmodules onder de naam RVM1, VM2 en VM3. Vanaf 1 juli 2022 begint het CBR met het afnemen van theorie-examens in de nieuwe stijl. Theorie-examens in de oude stijl (RV1, V2 en V3) mogen tot 1 september 2022 worden afgenomen. Wat houden de nieuwe modules verder allemaal in? Je leest het in deze blog.
Hoe kan ik zo snel mogelijk mijn camperrijbewijs (C1 rijbewijs) halen?
Wanneer je met een kampeervoertuig wil rijden dat inclusief lading een massa heeft van meer dan 3.500 kg, heb je een categorie C rijbewijs nodig. Campers die zwaarder zijn dan 3.500 kg en niet zwaarder dan 7.500 kg mogen bestuurd worden door een chauffeur met het C1 rijbewijs. Maar hoe haal je zo snel mogelijk je camperrijbewijs? In deze blog vertellen we je meer over de mogelijkheden.
Wat is nascholing Code 95 en waar heb je het precies voor nodig?
Wellicht heb je de term ‘Code 95’ al eens voorbij horen komen in de transportwereld. Maar wat houdt deze code nu precies in en waar heb je het voor nodig? In deze blog leggen we het allemaal voor je uit!
Wat is de Rijopleiding In Stappen (RIS) methode voor het rijbewijs?
Wellicht heb je er al weleens van gehoord: de RIS methode. Deze rijlesmethode staat voor Rijopleiding In Stappen en is in het leven geroepen om meer structuur aan te brengen in een rijles. In deze blog zullen we uitgebreid bespreken wat het precies inhoudt. Daarnaast zullen we ook het hebben over hoe wij bij Bax Opleidingen de RIS interpreteren en hoe we deze methode toepassen in onze dagelijkse manier van lesgeven.
5 redenen waarom autorijden zo leuk is! Haal met plezier je rijbewijs
Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking vanaf 17 jaar is in het bezit van een rijbewijs. Een erg hoog percentage wat niet alleen aan de functionaliteit ligt, maar ook zeker aan het plezier wat men eraan beleefd. Want naast dat je door middel van een autorijbewijs veel tijd kunt besparen is autorijden ook vooral heel leuk. Maar waarom dan? In deze blog vertellen we wat het behalen van een rijbewijs B aan positiviteit toe kan voegen aan je leven.
7 dingen die je zelfstandig kunt doen als je je rijbewijs hebt gehaald
Het halen van je autorijbewijs staat gelijk aan vergroting van je vrijheid. Je verplaatsingsmogelijkheden reiken immers ineens een stuk verder. Dingen waarvan je je vroeger niet kon voorstellen dat je ze zelf kon doen, liggen nu plotseling binnen ‘handbereik’. Middels dit artikel willen we je op ideeën brengen of herinneren aan zaken die jij kunt ondernemen nu je je rijbewijs hebt. Of als je nog geen rijbevoegdheid hebt, kunnen de volgende dingen natuurlijk ook als motivatie dienen om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen!