In principe is ieder mens op zijn tijd bang om te falen, maar vaak geeft dit juist motivatie om beter te presteren. Personen waarbij deze angst een negatief effect heeft op zijn of haar prestaties worden gezien als faalangstigen.

Een rijopleiding voor mensen met faalangst verschilt in wezen vrij weinig met een reguliere rijopleiding. Wel zal er extra aandacht besteed worden aan het zelfvertrouwen. Wanneer jij als leerling vol zelfvertrouwen op de weg zit, is de kans op faalangst stukken kleiner.

FAALANGSTEXAMEN

Speciaal voor mensen met faalangst heeft het CBR een examen samengesteld. Dit examen duurt langer dan een regulier examen, namelijk 80 minuten in plaats van 55. Deze extra tijd wordt gebruikt om je beter gerust te stellen.

Het examen begint met een intakegesprek met de examinator. Hierbij krijg je de kans om rustig je situatie te bespreken en de gevolgen die faalangst voor jouw situatie heeft. De examinator zal hiermee rekening houden tijdens het examen.

TIME OUT

Het faalangstexamen kent nog een ander uniek aspect, de time-out. Zowel jij als de examinator mogen de auto tijdelijk aan de kant zetten wanneer de spanning de overmacht krijgt. Hierdoor krijg jij een moment om even tot rust te komen.

DOE DE TEST

Twijfel je of je faalangst hebt en wil je het zeker weten? Doe dan één van de volgende tests.

Test faalangst algemeen

Test rij-examen faalangst

GERELATEERDE OPLEIDINGEN

Aanhanger auto (BE)

Kleine vrachtwagen (C1)

Vrachtwagen (C)

Aanhanger vrachtwagen (CE)