Achter het stuur met zelfvertrouwen: het faalangstexamen bij het CBR

17 oktober 2023

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) biedt speciale rijexamens aan voor mensen die last hebben van faalangst. Deze zogenaamde faalangstexamens zijn ontworpen om de druk en stress die gepaard gaan met het reguliere rijexamen te verminderen en om kandidaten met faalangst een eerlijke kans te geven om hun rijbewijs te behalen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op hoe het faalangstexamen bij het CBR werkt en wat je kunt verwachten als je ervoor kiest om dit type examen af te leggen.

Wat is het faalangstexamen bij het CBR?

Het faalangstexamen bij het CBR is ontwikkeld om kandidaten met faalangst of examenvrees te ondersteunen bij het behalen van hun rijbewijs. Het belangrijkste doel van dit examen is om kandidaten op hun gemak te stellen en hen in staat te stellen hun rijvaardigheid te tonen, zonder overweldigd te worden door angst.

Hoe werkt het faalangstexamen?

  1. Uitgebreide intake: Het proces begint met een uitgebreide intake waarin je je faalangst of examenvrees kunt bespreken met een speciaal opgeleide examinator. Dit is een kans om je zorgen te uiten en eventuele specifieke problemen aan te kaarten.

  2. Extra tijd: Het faalangstexamen duurt langer dan het reguliere rijexamen. Dit zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om te ontspannen en je op je gemak te voelen.

  3. Vaste examinator: Het CBR zorgt ervoor dat je een vaste examinator hebt die getraind is in het omgaan met faalangstige kandidaten. Deze examinator is er om je te ondersteunen en gerust te stellen gedurende het hele examen.

  4. Vraagstelling en uitleg: De examinator zal duidelijke instructies geven en alle vragen beantwoorden voordat het examen begint. Dit helpt om verwarring en angst te verminderen.

  5. Regelmatige pauzes: Indien nodig kun je tijdens het examen korte pauzes nemen om te kalmeren en je gedachten te verzamelen.

  6. Aanpassingen van de examenroute: De examinator kan de examenroute aanpassen om tegemoet te komen aan je angsten. Dit kan betekenen dat je minder drukke wegen of complexe verkeerssituaties tegenkomt.

Voor wie is het faalangstexamen geschikt?

Het faalangstexamen bij het CBR is geschikt voor iedereen die last heeft van faalangst of ernstige zenuwen bij het afleggen van een regulier rijexamen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen met examenangst automatisch in aanmerking komt voor dit type examen. Het CBR zal beoordelen of het faalangstexamen geschikt voor je is tijdens de intake.

Het faalangstexamen is bedoeld om je een eerlijke kans te geven om je rijbewijs te behalen, zelfs als je last hebt van angst of zenuwen. Het is een waardevolle optie voor mensen die anders misschien niet in staat zouden zijn om hun rijbewijs te halen vanwege faalangst. Met de juiste ondersteuning en begrip kun je met zelfvertrouwen achter het stuur stappen en je rijexamen met succes afleggen.