Het Ambulance C1 Rijbewijs: De Sleutel tot Levensreddend Vervoer

6 juni 2023

Het beroep van ambulancechauffeur is een van de meest cruciale in de medische wereld. Deze helden op wielen brengen patiënten in noodsituaties naar het ziekenhuis en bieden soms zelfs ter plaatse levensreddende medische zorg. Het is een veeleisende taak die een specifieke set vaardigheden en kennis vereist. Een van de belangrijkste vereisten voor het besturen van een ambulance is het C1 rijbewijs. In deze blog gaan we dieper in op het belang van het ambulance C1 rijbewijs en de stappen die nodig zijn om het te behalen.

Wat is het ambulance C1 rijbewijs?
Het C1 rijbewijs is een speciale rijbevoegdheid die vereist is voor het besturen van een ambulance. Het stelt chauffeurs in staat om voertuigen tot 7.500 kilogram te besturen, inclusief ambulances die zijn uitgerust met medische apparatuur en patiënten kunnen vervoeren. Het is een belangrijk onderscheidend kenmerk, omdat het besturen van een ambulance vaak meer complexiteit en verantwoordelijkheid met zich meebrengt dan het besturen van een gewone personenauto.

De vereisten voor het ambulance C1 rijbewijs
Om in aanmerking te komen voor het ambulance C1 rijbewijs, moet je voldoen aan bepaalde vereisten. Ten eerste moet je een geldig B rijbewijs hebben, dat het standaard rijbewijs is dat de meeste mensen bezitten. Ten tweede moet je medisch geschikt zijn en een medische verklaring kunnen overleggen die aantoont dat je fysiek en mentaal in staat bent om een ambulance te besturen. Daarnaast moet je ook slagen voor een theorietest en een praktijkexamen.

Theorie- en praktijkopleiding
Om je voor te bereiden op het theoretische deel van het ambulance C1 rijbewijs, zijn er verschillende cursussen en studiematerialen beschikbaar. Deze omvatten onderwerpen zoals verkeersregels, voertuigbeheersing, medische kennis en noodsituaties. Het is essentieel om de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot het besturen van een ambulance te begrijpen, evenals het vermogen om snel en adequaat te reageren in noodsituaties.

Na het theoretische gedeelte volgt de praktijkopleiding. Deze training omvat meestal het besturen van een ambulancevoertuig onder toezicht van een ervaren instructeur. Je leert manoeuvreren in verschillende verkeerssituaties, het veilig en efficiënt bedienen van de medische apparatuur in de ambulance, en het reageren op noodsituaties zoals hartstilstand, ademhalingsproblemen en traumagevallen. De praktijkopleiding is essentieel om de nodige ervaring en vaardigheden op te doen om in stressvolle situaties effectief te kunnen handelen.

Wil je weten welke examens er worden afgenomen? We sommen het hieronder voor je op:  

  • RV1 light (verkeer en techniek) 

  • R2C (overige zaken, administratie) 

  • Praktijkexamen 

Code 95 (Nascholing) 
Ambulancechauffeurs zijn in het bezit van een zogenaamd “groot” rijbewijs. Een rijbewijs uit de categorie C en/of D. Voor veel beroepschauffeurs geldt de verplichting om “code 95” te behalen. Code 95 zegt iets over de behaalde vakbekwaamheid middels bijscholing en accreditatie. 

Een ambulancechauffeur is vrijgesteld van het code 95 traject. Dit is niet de enige uitzondering; alle bestuurders van voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties zijn vrijgesteld van de code 95. 

De werkzaamheden, de opleidingseisen en belangrijke competenties

De werkzaamheden 
Één ding is zeker! Je weet nooit wat de dag brengt maar er zijn een aantal dingen die je iedere dienst standaard uitvoert. Een voorbeeld hiervan is: Controleer bij de start van iedere dienst de wegwerkzaamheden, je wilt namelijk niet vast komen te staan wanneer er een noodoproep is. 

Communicatie 
Tijdens de rit terug naar het ziekenhuis informeer je de centralist van de Meldkamer Ambulancezorg over de toestand van de patiënt en de aard van eventuele verwondingen. Jij als ambulancechauffeur bent verantwoordelijk voor alle communicatie met ziekenhuizen, huisartsen, meldkamer, politie en/of brandweer. 

Daarnaast zorg je er ervoor dat de ambulance snel en veilig ter plaatse komt. Je assisteert de ambulanceverpleegkundige bij het uitvoeren van medische handelingen, bijvoorbeeld door het aangeven van materialen, het klaarzetten van medicijnen en het opstarten van apparatuur en dergelijke. 

Onderhoud voertuig 
Wanneer je niet onderweg bent zorg jij voor de ambulance. Denk hierbij aan kleine onderhoudswerkzaamheden, zoals de dagelijkse controle van lampen, sirene, oliepeil, brandstof en mobilofoon. Ook ben je als ambulancechauffeur verantwoordelijk voor de controle van de medische apparatuur en de hygiëne in de ambulance. 

Opleidingseisen 

  • Minimaal niveau mbo-3 of gelijkwaardig 
  • Geldig EHBO-diploma en reanimatiediploma 
  • Diploma ambulancechauffeur (of je bent bereid dit te halen) 
  • Rijbewijs B en C1 

Belangrijke competenties 

  • Je bent stress bestendig 
  • Je bent betrokken 
  • Je bent sociaalvaardig 
  • Je bent communicatief sterk 
  • Je kunt goed samenwerken
  • Je vindt het fijn om mensen te kunnen verzorgen 

Ben jij na het lezen van deze blog zeker van je zaak, wil je je ambulancerijbewijs halen en kijk je uit naar een opleiding als ambulancechauffeur? Klik dan snel op deze link en schrijf je in! www.baxopleidingen.nl/opleidingen/kleine-vrachtwagen.
Bekijk ook alvast de openstaande vacatures bij RAV Brabant midden-west-noord: www.ravbrabantmwn.nl/werken-bij-ons/vacatures.

Verder nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen, we helpen je graag!


LEES OOK EENS ONZE BLOGS: