RIJBEWIJSTRAJECTEN

Er is een duidelijk verschil in opleiding voor de beroepsbuschauffeur en de buschauffeur die niet beroepsmatig rijdt. Zo verschillen zowel het opleidingstraject als de voorwaarden om examen te mogen doen.

TRAJECT BEROEPSCHAUFFEUR

CODE 95

Wanneer je beroepschauffeur wil worden dien je een basiskwalificatie vakbekwaamheid te halen. Deze vakbekwaamheid wordt 'Code 95' genoemd. Vroeger was dit het chauffeursdiploma.

De Europese Unie stelt als verplichting dat alle Europese beroepschauffeurs dezelfde examens moeten doen voordat ze het beroep mogen uitoefenen.

Het besluit vanuit de EU verplicht ook alle beroepschauffeurs om nascholing te volgen, 35 uur per vijf jaar, om vakbekwaam te blijven. Wanneer je hier niet aan voldoet, mag je niet werken als beroepschauffeur. Een code op je rijbewijs vervangt het chauffeursdiploma (code 95). Deze code is vijf jaar geldig.

DOELGROEP & TOELATINGSEISEN

 • De cursus is bestemd voor alle personen die een rijbewijs D willen behalen;
 • De minimum leeftijd van de cursist voor de onderdelen RVM1 en VM2 is 17 jaar;
 • N.B. Minimale leeftijd voor praktijkexamen bus is 18 jaar, onder voorwaarde.

OPLEIDING TOT BEROEPSCHAUFFEUR

De opleiding tot beroepschauffeur bestaat uit de volgende examens:

Theorie

 • Theorie- examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid deel 1 (verkeer & techniek): 50 meerkeuzevragen;
 • Theorie-examen Vakbekwaamheid deel 2 Bus, vragen over overige zaken: 50 meerkeuzevragen;
 • Theorie-examen Vakbekwaamheid deel 3 Bus: drie cases met elk 15 meerkeuzevragen.

Praktijk

Het praktijkexamen mag je aanvragen zodra je de eerste twee theorie-examens hebt behaald. Het derde theorie-examen, de praktische toets, en de toets op het besloten terrein mogen ook na het praktijkexamen worden afgelegd.

Als je in het bezit bent van geldige uitslagen van de drie bovenstaande theorie-examens, de twee praktijktoetsen én geslaagd bent voor het praktijkexamen rijbewijs D heb je recht op afgifte van een busrijbewijs (mits medisch akkoord) met Code 95 (vakbekwaamheid).

Als je in het bezit bent van een rijbewijs D, kun je ook het praktijkexamen doen voor het rijbewijs DE (bus met aanhangwagen). Het praktijkexamen DE duurt 85 minuten. De code vakbekwaamheid wordt, na het behalen van het DE rijbewijs, dan ook achter de categorie DE op het rijbewijs geplaatst.

TRAJECT PARTICULIEREN

RIJOPLEIDING ZONDER CODE 95

Wanneer je enkel het busrijbewijs wilt halen en niet van plan bent om beroepsmatig een bus te gaan besturen ben je vrijgesteld van 2 praktijktoetsen (praktische toets en toets besloten terrein) en één theorie-examen.

DOELGROEP & TOELATINGSEISEN

 • De rijopleiding is bestemd voor alle personen die een rijbewijs D willen behalen;
 • De minimumleeftijd van de cursus voor de onderdelen RVM1 en VM2 is 17 jaar;
 • Minimumleeftijd voor afleggen praktijkexamen voor niet-beroepschauffeurs 21 jaar. 

OPLEIDING ZONDER CODE 95

Wanneer je van plan bent om het busrijbewijs niet-beroepsmatig te gaan gebruiken dien je minimaal 21 jaar oud te zijn om het praktijkexamen af te mogen leggen. Het examentraject ziet er dan als volgt uit:

 • Theorie-examen Rijbewijs + Vakbekwaamheid deel 1 (RVM1 Verkeer & Techniek): 50 meerkeuzevragen
 • Theorie-examen Rijbewijs D deel 2 (R2 Administratie): 40 meerkeuzevragen
 • Praktijkexamen D

Als je in het bezit bent van geldige uitslagen van deze examens, dan heb je recht op afgifte van een rijbewijs D (mits medisch akkoord). 

GERELATEERDE OPLEIDINGEN

Aanhanger auto (BE)

Kleine vrachtwagen (C1)

Vrachtwagen (C)

Aanhanger vrachtwagen (CE)