Met Herfst de Weg Op - 8 Tips voor Veiliger Autorijden tijdens dit seizoen

19 september 2023

De herfst is een prachtig seizoen waarin de bladeren verkleuren, de temperatuur daalt en we ons voorbereiden op de gezellige feestdagen. Maar de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om autorijden. Regen, mist, gladde bladeren en kortere dagen kunnen de wegen verraderlijk maken. In deze blog bespreken we enkele belangrijke tips om veilig de weg op te gaan tijdens dit seizoen.

 1. Vertraag je snelheid
  Het is belangrijk om je snelheid aan te passen aan de wegomstandigheden tijdens de herfst. Bladeren en regen kunnen de weg glad maken, wat het remmen bemoeilijkt. Verminder je snelheid en houd meer afstand tot het voertuig voor je. Dit geeft je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.
   
 2. Controleer je banden
  Goede banden zijn essentieel voor veilig rijden in de herfst. Zorg ervoor dat je banden voldoende profiel hebben en op de juiste spanning staan. Het juiste bandenprofiel zorgt voor betere grip op natte en gladde wegen.
   
 3. Houd je verlichting in topconditie
  Met kortere dagen en frequente mist in de herfst is goede verlichting cruciaal. Controleer regelmatig of al je verlichting werkt, inclusief koplampen, remlichten en richtingaanwijzers. Schone koplampen zorgen voor beter zicht, vooral bij slecht weer.
   
 4. Wees voorbereid op regen en mist
  Herfstweer kan snel omslaan, dus zorg ervoor dat je ruitenwissers in goede staat zijn. Vervang ze indien nodig en gebruik een kwalitatieve ruitenwisservloeistof om je voorruit schoon te houden. Bij mistig weer gebruik je de achterruitverwarming en dim je je grootlichten om het zicht te verbeteren.
   
 5. Kijk uit voor bladeren
  Gladde bladeren op de weg kunnen verraderlijk zijn, vooral als ze nat zijn. Rijd voorzichtig over bladeren en probeer abrupt remmen en scherpe bochten te vermijden als je over een bladerbed rijdt.
   
 6. Blijf alert en vermijd afleiding
  Het is altijd belangrijk om tijdens het rijden alert te blijven, maar dit geldt vooral in herfstomstandigheden. Laat je niet afleiden door je telefoon, eten of andere zaken. Concentreer je op de weg en houd rekening met andere weggebruikers.
   
 7. Volg de weersvoorspelling
  Voordat je de weg op gaat, raadpleeg je de weersvoorspelling. Als er zware regenval, mist of sneeuw wordt verwacht, overweeg dan of de reis noodzakelijk is en pas je plannen zo nodig aan.
   
 8. Zorg voor voldoende brandstof en andere voorbereidingen
  Houd altijd voldoende brandstof in je tank, vooral als je van plan bent lange afstanden af te leggen. Zorg ook voor een noodpakket in je auto met essentiële items zoals een deken, zaklamp, water en snacks.

In de herfst is veiligheid op de weg van het grootste belang. Door deze tips te volgen en je rijgedrag aan te passen aan de wegomstandigheden, kun je zorgen voor een veilige en aangename rijervaring tijdens dit prachtige seizoen. Geniet van de herfstkleuren en blijf veilig op de weg!

Wil jij jezelf extra voorbereiden op de herfst door meer grip op de weg? Doe dan een slipcursus bij Bax Opleidingen!