Wat is het verschil tussen het C rijbewijs en het CE rijbewijs halen?

7 mei 2024

Het belangrijkste verschil tussen een C-rijbewijs en een CE-rijbewijs ligt in het vermogen om al dan niet aanhangers of opleggers te trekken. Terwijl het C-rijbewijs geschikt is voor het besturen van vrachtwagens zonder aanhanger, biedt het CE-rijbewijs de mogelijkheid om een bredere reeks voertuigcombinaties te besturen, waardoor het geschikt is voor een bredere selectie van transport- en logistieke functies. Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van je carrièredoelen en de aard van het werk dat je wilt doen.

Het C-rijbewijs
Het C-rijbewijs is bedoeld voor bestuurders die vrachtwagens willen besturen, maar niet met aanhangers of opleggers. Met een C-rijbewijs mag je een vrachtwagen besturen met een gewicht van meer dan 3.500 kilogram, maar zonder aanhanger. Dit kunnen bijvoorbeeld vuilniswagens, vrachtwagens voor goederenvervoer, of vrachtwagens voor specifieke diensten zijn.

Het CE-rijbewijs
Het CE-rijbewijs is een uitbreiding op het C-rijbewijs en stelt bestuurders in staat om vrachtwagens te besturen met aanhangers of opleggers. Met andere woorden, met een CE-rijbewijs mag je een combinatie van voertuigen besturen, zoals een vrachtwagen met een aanhanger of oplegger. Dit type rijbewijs is noodzakelijk voor professionele chauffeurs die betrokken zijn bij transporten waarbij zwaardere ladingen moeten worden vervoerd.

Het verschil in opleiding en vereisten
Het behalen van zowel een C-rijbewijs als een CE-rijbewijs vereist een specifieke opleiding en examinering. Voor het C-rijbewijs moet je slagen voor zowel een theorie- als praktijkexamen, waarbij je wordt getest op kennis van verkeersregels, manoeuvreren en veiligheid. Voor het CE-rijbewijs moet je eerst een geldig C-rijbewijs hebben en vervolgens aanvullende training en examens ondergaan die specifiek gericht zijn op het rijden met aanhangers of opleggers.

Toepassingen en carrièremogelijkheden
Het bezitten van een C-rijbewijs opent deuren naar verschillende banen in de transport- en logistieke sector. Met een CE-rijbewijs worden echter meer mogelijkheden beschikbaar, omdat je in staat bent om complexere en zwaardere ladingen te vervoeren. Dit kan onder meer vrachtwagens met zware ladingen, trailers met bouwmaterialen of zelfs transporten met meerdere aanhangers omvatten.


LEES OOK EENS ONZE BLOGS: