7 tips om zo goed mogelijk voorbereid op theorie-examen te gaan

14 maart 2022

Het theorie-examen: de eerste stap naar je rijbewijs! Voordat je op praktijkexamen kunt dien je je theorie te behalen. Misschien niet het leukste om te doen, maar wel heel belangrijk! Zonder theoretische kennis zou het immers maar een zooitje worden op de weg. Dus, ‘hup’ de boeken in en aan de slag! Wil jij zo snel mogelijk je theorie in de pocket hebben? Lees dan snel deze tips over hoe jij je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het examen. Veel succes alvast!

 1. Zorg dat je je goed voorbereid hebt
  Hoe logisch deze tip ook klinkt: we hebben hem toch in dit lijstje opgenomen. Er slagen namelijk een hoop kandidaten niet omdat ze er wel vanuit gaan dat ze het examen gaan halen. Overschat jezelf niet en probeer je goed voor te bereiden op het examen.
   
 2. Zorg dat je voldoende nachtrust hebt gehad
  Wanneer je uitgerust bent heb je meer focus en onthoudt je dingen ook beter. Dus zorg niet alleen dat je goed uitgerust bent voor het examen, maar ook wanneer je je gaat voorbereiden op het examen. Zonde als je tijd investeert in het bestuderen van de stof en maar weinig opneemt en onthoudt.
   
 3. Zorg dat je een goede voedingsbodem hebt
  Denkkracht kost energie! Zorg daarom dat je voldoende hebt gegeten voordat je aan je theorie-examen begint. Net als voldoende slaap zorgt ook goede voeding voor meer focus en een frisse blik.
   
 4. Volg een theoriecursus
  Lang niet iedereen is een ster in zelfstudie. Daarom bieden veel rijscholen ook een theoriecursus aan om je voor te bereiden op het examen. Tijdens een cursus wordt de stof klassikaal behandeld en kun je vragen stellen. Ook ga je aan de slag met diverse oefenexamens, welke daarna uitvoerig worden besproken. Omdat een theoriecursus op een vast moment in de week plaatsvindt, ben je sneller geneigd om echt met je theorie bezig te zijn. Wanneer je alles leert op basis van zelfstudie bestaat namelijk de kans op uitstelgedrag.

  Interesse in een theoriecursus voor bijvoorbeeld auto, bromfiets of vrachtwagen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.
   
 5. Maak oefenexamens
  Door het maken van oefenexamens maak je kennis met de vraagstelling tijdens het examen en kom je erachter wat voor soort vragen er gesteld worden. Jouw daadwerkelijke theorie-examen zal namelijk een vergelijkbare strekking hebben. Scoor je dus goed voor de oefenexamens, dan kun je met een zelfverzekerd gevoel aan het echte theorie-examen deelnemen!
   
 6. Leer van je fouten
  De ervaring leert dat een kandidaat vaak eenzelfde type vraag of situatie als lastig ervaart. Wanneer je van jezelf weet wat voor soort vragen dit zijn, kun je hiervan leren. Oefen zoveel mogelijk met dit soort vragen en leer de verschillende situaties uit je hoofd. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!
   
 7. Neem naast je verstand ook je legitimatiebewijs en reserveringsnummer mee!
  Het zou toch jammer zijn: heb je je helemaal tot in de puntjes voorbereid, vergeet je je legitimatiebewijs en reserveringsnummer mee te nemen! Je reserveringsnummer staat in de brief of e-mail die je van het CBR hebt ontvangen. Zorg dus dat deze zaken meeneemt naar het CBR! Zonder deze documenten kun je het examen namelijk niet afleggen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Mocht je interesse hebben in een theoriecursus, vraag dan meer informatie aan via onderstaande knop en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!