Waarom je voertuig wassen in vrieskou niet altijd een slim idee is

11 januari 2024

Terwijl sommige autoliefhebbers vasthouden aan het idee van regelmatig wassen, ongeacht het weer, zijn er situaties waarin het beter is om de wasstraat over te slaan, vooral wanneer de temperaturen onder het vriespunt liggen. Hier zijn enkele redenen waarom je je voertuig beter niet in de vrieskou zou moeten wassen:

1. Bevriezingsrisico

Het meest voor de hand liggende risico van het wassen van je voertuig bij vriestemperaturen is het gevaar van bevriezing. Water op de carrosserie kan snel bevriezen, waardoor niet alleen de wasbeurt ineffectief wordt, maar ook mogelijke schade aan het voertuig kan ontstaan. Bevroren deuren, ruiten en vergrendelingen zijn niet alleen onhandig, maar kunnen ook leiden tot beschadigingen als je probeert ze te openen.

2. IJszouteffect

In gebieden waar wegen worden bestrooid met zout om gladheid te verminderen, is het wassen van je voertuig in de vrieskou dubbel riskant. Het water en het zout op de wegen kunnen zich hechten aan de carrosserie van je auto. Als dit bevriest, kan het corrosie en roest veroorzaken. Het is beter om te wachten op een zachter weermoment om je voertuig te wassen en het zout effectief te verwijderen.

3. Watergebruiksefficiëntie

Bij het wassen van je voertuig in de vrieskou is er meer water nodig dan normaal. Dit komt doordat het water sneller bevriest en je waarschijnlijk meer water zult gebruiken om de ijsvorming te minimaliseren. Dit is niet alleen verspilling, maar het vergroot ook de kans op bevriezing van water op het voertuig.

4. Risico op beschadiging van apparatuur

De apparatuur in een wasstraat is niet altijd ontworpen om te werken bij vrieskou. Slangen, borstels en andere bewegende delen kunnen bevriezen, waardoor ze minder effectief zijn of zelfs beschadigd raken. Het gebruik van water op hoge druk kan ook leiden tot problemen bij bevriezingsomstandigheden.

Tips voor de winterse autoreiniging

  • Wachten op zachter weer: Kies voor een dag waarop de temperatuur boven het vriespunt ligt om je voertuig te wassen.
  • Gebruik vorstbestendige producten: Als je toch besluit je voertuig in de winter te wassen, zorg er dan voor dat de reinigingsproducten vorstbestendig zijn en geen schade aanrichten aan je voertuig of het milieu.
  • Droog je voertuig snel af: Als je je voertuig in de winter wast, zorg er dan voor dat je deze grondig en snel afdroogt om bevriezing te voorkomen.

In plaats van je voertuig te wassen in vrieskou, is het vaak verstandiger om te wachten op mildere temperaturen. Zo bescherm je niet alleen je voertuig, maar vermijd je ook ongemak en mogelijke schade.