Hoeveel rijlessen heb ik gemiddeld nodig om een rijbewijs te halen?

9 september 2022

Na onze vorige blog over de verschillende minimumleeftijden die men moet hebben voor een bepaald rijbewijs, gaan we het in deze blog hebben over het gemiddeld aantal rijlessen per rijbewijs. Uiteraard zijn er altijd snelle en minder snelle leerlingen, maar wij denken voor ieder rijbewijs een goed gemiddeld beeld te kunnen geven van het aantal lessen. De uitkomsten hiervan vind je in onderstaand overzicht.

Categorie AM2 (brommer/scooter) en categorie AM4 (brommobiel)
Voor de AM categorie moet je rekenen op ongeveer 4 lesuren gemiddeld. Dit kunnen aparte lesuren zijn, maar de meesten kiezen voor een dagcursus, waarbij een leerling ’s ochtends een aantal uur les krijgt en ’s middags al op praktijkexamen gaat.

Categorie A (motor)
Voor het motorrijbewijs ligt het gemiddelde rond de 23 lesuren. Een snelle leerling heeft ongeveer 19 lesuren nodig. Een minder snelle leerling heeft meer dan 30 lesuren nodig om het motorrijbewijs te behalen.

Categorie B/BA (auto)
Een gemiddelde leerling heeft ongeveer tussen de 40-45 lesuren nodig. Een snelle leerling heeft rond de 35 lesuren nodig en een minder snelle leerling meer dan 50.

Categorie BE (aanhangwagen achter auto)
Voor het BE rijbewijs kun je rekenen op ongeveer 6 lesuren. Dit kunnen losse lesuren zijn, maar vaak worden deze lesuren achter elkaar gereden tijdens een dagcursus. Na de lesuren volgt dan direct het praktijkexamen.

Categorie C1 en C1E
Het C1 rijbewijs (kleine vrachtwagen/camper) haalt de gemiddelde leerling na ongeveer 8-10 lesuren.

Categorie C
Een gemiddelde leerling volgt ongeveer 24 lesuren voordat hij of zij op praktijkexamen gaat.

Categorie CE (vrachtwagen met oplegger)
Voor het CE rijbewijs kun je rekenen op 16-20 lesuren voor een gemiddelde leerling.

Categorie D (bus)
Voor het busrijbewijs volgt een leerling gemiddeld tussen de 24-28 lesuren.

Categorie DE (aanhangwagen achter bus)
Voor het DE rijbewijs kun je rekenen op 8 lesuren voor een gemiddelde leerling.

Categorie T (tractor/trekker)
Een tractorleerling heeft gemiddeld 12-16 lesuren nodig om op praktijkexamen te kunnen.

Wil jij ook een van deze rijbewijzen halen? Klik dan snel op onderstaande knop om extra informatie aan te vragen en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!