Nieuwe examenmodules voor de theorie van rijopleiding C (vrachtauto)

2 februari 2022

De opzet van het theoretische gedeelte voor de rijopleiding vrachtauto gaat veranderen. Er komen namelijk nieuwe examenmodules onder de naam RVM1, VM2 en VM3. Vanaf 1 juli 2022 begint het CBR met het afnemen van theorie-examens in de nieuwe stijl. Theorie-examens in de oude stijl (RV1, V2 en V3) mogen tot 1 september 2022 worden afgenomen. Wat houden de nieuwe modules verder allemaal in? Je leest het in deze blog.

Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module 1 (RVM1)
De eerste module (RVM1) is een verplichte module voor een ieder die een (klein) vrachtautorijbewijs wil halen. De onderwerpen die in deze module worden getoetst zijn verkeer, techniek, lading en wetgeving (administratie). Het theorie-examen bestaat uit 65 vragen en duurt 80 minuten. Om het examen te maken dien je minimaal 17 jaar oud te zijn.

Vakbekwaamheid Module 2 (VM2)
De tweede module (VM2) is een aanvulling op de eerste module en is alleen bedoeld voor leerlingen die hun rijbewijs mét code 95 willen behalen. Dit is van toepassing wanneer je het rijbewijs beroepsmatig (meer dan 12 uur per week) gaat gebruiken. De onderwerpen die in deze module worden besproken zijn o.a. voertuigkennis, voertuigtechniek, elektronische systemen en het zekeren van lading. Het VM2 examen bestaat uit 65 vragen en duurt 90 minuten tijdens de huidige overgangsperiode. Vanaf 1 juli 2024 gaat de totale examenduur naar 80 minuten.

Een toelatingseis voor dit examen is dat module 1 behaald dient te zijn. Daarnaast moet je ook voor dit examen minimaal 17 jaar oud zijn.

Vakbekwaamheid Module 3 (VM3)
De derde en laatste module van de (kleine) vrachtauto rijopleiding is tevens slechts bedoeld voor leerlingen die hun rijbewijs beroepsmatig gaan gebruiken. In deze module gaat het voornamelijk over administratie, wetgeving, veiligheid, gezondheid en de branches. Het VM3 examen bestaat ook uit 65 vragen en duurt 90 minuten tijdens de overgangsperiode. Bij dit examen gaat de totale examenduur ook naar 80 minuten vanaf 1 juli 2024. Net als bij VM2 is de toelatingseis bij VM3 dat module 1 behaald dient te zijn. Ook voor dit examen dien je minimaal 17 jaar oud te zijn.

Een verschil met de ‘oude’ opzet is dat er aanzienlijk meer vragen gesteld worden. Het V2C examen had namelijk 50 vragen en het V3C examen slechts 45. Het oude V3C examen duurde wel een stuk langer, namelijk 120 minuten.

Wij hebben de eerste theoriecursussen in de nieuwe stijl inmiddels gepland staan. Kijk hiervoor snel verder via onderstaande knop.