Wat is het verschil tussen een automaat (BA) rijbewijs of brommobiel (AM4) rijbewijs?

8 juli 2024

Wanneer je in Nederland de weg op wilt met een motorvoertuig, is het essentieel om te weten welk rijbewijs je nodig hebt. Twee veelvoorkomende rijbewijzen zijn het rijbewijs BA en het rijbewijs AM4. Hoewel ze beide betrekking hebben op gemotoriseerde voertuigen, zijn er duidelijke verschillen in termen van welke voertuigen je ermee mag besturen, de vereisten voor het behalen ervan en de leeftijd waarop je ze kunt verkrijgen. In deze blogpost duiken we dieper in deze verschillen. Bij Bax Opleidingen kun je namelijk terecht voor beide rijbewijzen. Neem vrijblijvend contact met ons op als je aanvullende informatie wilt weten.

Rijbewijs BA

Het rijbewijs BA, ook wel bekend als het automaat rijbewijs voor de personenauto, geeft je de bevoegdheid om een motorvoertuig te besturen met een maximaal toegestane massa van 3500 kg en dat ontworpen is voor het vervoer van maximaal 8 personen, exclusief de bestuurder. Dit type rijbewijs is het meest gebruikelijk en nodig voor de meeste autorijders in Nederland. Let op dat je met dit rijbewijs geen handgeschakelde auto mag besturen (mits je (later) het B rijbewijs praktijkexamen haalt).

Vereisten voor rijbewijs BA

 1. Leeftijd: Je kunt beginnen met rijlessen voor rijbewijs BA vanaf 16,5 jaar. Het praktijkexamen mag je afleggen vanaf 17 jaar.
 2. Theorie-examen: Je moet slagen voor een theorie-examen voordat je het praktijkexamen mag afleggen. Dit examen test je kennis van verkeersregels en -inzicht.
 3. Praktijkexamen: Na het behalen van je theorie-examen, moet je slagen voor een praktijkexamen. Hierin wordt je rijvaardigheid beoordeeld door een examinator van het CBR.

Rijbewijs AM4

Het rijbewijs AM4 is een rijbewijs voor het besturen van brommobielen. Dit zijn kleine, lichte voertuigen die vaak niet harder kunnen rijden dan 45 km/u. Ze bieden een alternatief voor mensen die geen volledig rijbewijs B hebben of willen behalen, maar toch een gemotoriseerd voertuig willen besturen.

Vereisten voor rijbewijs AM4

 1. Leeftijd: Je kunt beginnen met het behalen van rijbewijs AM4 vanaf 16 jaar.
 2. Theorie-examen: Ook voor rijbewijs AM4 moet je slagen voor een theorie-examen. Dit examen is minder uitgebreid dan dat voor rijbewijs BA en richt zich specifiek op de verkeersregels en -situaties die van toepassing zijn op bromfietsen en brommobielen.
 3. Praktijkexamen: Een praktijkexamen is alleen nodig als je rijbewijs AM4 wilt halen. Je hoeft dus niet per se praktijkervaring op te doen voordat je de weg op mag met een brommobiel.

Belangrijkste verschillen

 1. Voertuigcategorie:

  • BA: Personenauto's (maximaal 3500 kg en 8 passagiers).
  • AM4: Brommobielen (maximaal 45 km/u).
 2. Leeftijdsvereiste:

  • BA: Rijlessen vanaf 16,5 jaar, praktijkexamen vanaf 17 jaar.
  • AM4: Theorie-examen vanaf 16 jaar.
 3. Examens:

  • BA: Theorie- en praktijkexamen verplicht.
  • AM4: Alleen theorie-examen, praktijkexamen alleen voor brommobielen.
 4. Toepassing:

  • BA: Breder toepasbaar voor dagelijks verkeer, lange afstanden en hogere snelheden.
  • AM4: Specifiek voor langzamere, lichte voertuigen en korte afstanden binnen de bebouwde kom.

Het kiezen tussen rijbewijs BA en AM4 hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en situatie. Als je een volledige vrijheid en toegang tot de meeste wegen en voertuigen wilt, is het rijbewijs BA de juiste keuze. Voor wie echter alleen een klein, langzaam voertuig wil besturen zonder de verplichting van uitgebreide rijlessen en een praktijkexamen, biedt rijbewijs AM4 een praktisch alternatief. Bepaal je behoeften en kies het rijbewijs dat het beste past bij jouw rijgewoonten en toekomstplannen. Twijfel je over de keuze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag de weg op!

Mobiliteit op Maat

Is het noodzakelijk om in een aangepaste lesauto te rijden? Dat kan bij Bax Opleidingen! Wij hebben een aangepaste automaat auto in samenwerking met Mobiliteit op Maat. Daar lees je hier meer over.