10 tips om zo goed mogelijk voorbereid op praktijkexamen te gaan

21 april 2022

Het moment is daar: je gaat op praktijkexamen! Een belangrijk moment, want wanneer je slaagt krijgt je vrijheid ineens een flinke ‘boost’. De een vindt het examen super spannend, terwijl de andere kandidaat er heel koel onder is. In deze blog bespreken we 10 tips hoe jij je optimaal kunt voorbereiden op het praktijkexamen en het gewoon gaat halen! Good luck!
Let op dat je in het bezit moet zijn van een geldig theoriecertificaat als je op praktijkexamen wilt gaan.

 1. Ben zeker van je zaak en zorg dat je de auto volledig de baas bent
  Wanneer je zelf het gevoel hebt dat je er klaar voor bent en genoeg lessen hebt gehad, zul je met veel meer zelfvertrouwen aan je examenrit beginnen dan wanneer je heel erg twijfelt. Een bepaalde mate van zelfvertrouwen is essentieel om het praktijkexamen te kunnen halen.
   
 2. Neem voldoende nachtrust
  Door voldoende uren slaap zorg je voor meer focus en reactievermogen tijdens je examen. Een uitgerust fysiek en mentale gesteldheid is erg belangrijk om goed te kunnen anticiperen in het verkeer. 
   
 3. Een goede voedingsbodem is essentieel
  Zorg dat je voldoende hebt gegeten voor je examen. Zonder goede bodem is het lastig om goed te presteren. Het versterkt net als voldoende rust je focus en zorgt er ook voor dat je kalmer handelt.
   
 4. Zorg dat je goed kijkt, maar overdrijf dit niet
  Kijken en de gehele verkeerssituatie overzien is een van de belangrijkste onderdelen van het examen.
  Wanneer een kandidaat zakt, heeft het ook vaak hiermee te maken. Sommige kandidaten willen op een overdreven manier duidelijk maken dat zij goed in de spiegels en over hun schouder kijken. Dit is niet nodig, de examinator kan dit ook prima beoordelen wanneer je dit op een natuurlijke manier doet. Overdreven en langdurig over je schouder kijken kan zelfs gevaarlijke verkeerssituaties opleveren.
   
 5. Zorg dat je vlot maar veilig rijdt
  Het is belangrijk dat je vlot en veilig rijdt tijdens je examen. Houd je aan de snelheid van de weg waarop je rijdt, ook een paar kilometer harder is geen ramp, zolang je maar niet veel te langzaam rijdt. Als je dat doet houd je het verkeer op en kom je onzeker over. Wanneer je dit te veel doet zul je hoogstwaarschijnlijk zakken.
   
 6. Bijzondere verrichtingen
  Indien je geen Tussentijdse Toets hebt afgelegd dien je de bijzondere verrichtingen nog uit te voeren tijdens het praktijkexamen. Wanneer de examinator je vraagt om een bijzondere verrichting te gaan doen, zorg dan dat de verkeerssituatie dusdanig veilig is dat je deze manoeuvre goed kunt uitvoeren. Je hoeft dit niet meteen te doen op de locatie waar de examinator dit vraagt. Wanneer het druk is kun je ook een stukje verder rijden naar een plek waar je de bijzondere verrichting wel rustig kunt uitvoeren.
   
 7. Erg zenuwachtig? Haal diep adem!
  Zenuwen zijn heel normaal voor een examen. Haal diep adem en spreek jezelf motiverende woorden toe, zoals: ''Ik heb tijdens de rijlessen laten zien dat ik goed kan rijden en het examen is gewoon een korte rijles.'' Of: ‘’In het geval ik niet klaar zou zijn voor het examen had mijn instructeur me ook niet op examen laten gaan.’’ Wanneer je op deze manier tegen jezelf praat zul je merken dat je emoties en energie vrij gemakkelijk om te buigen zijn naar zelfvertrouwen en motivatie.
   
 8. Gebruik geen medicatie
  Gebruik geen versuffingsmiddelen of zware medicatie. Naast dat dit je prestaties niet gaat verbeteren kun je hierdoor ook gevaarlijke situaties creëren voor andere weggebruikers.
   
 9. Neem een rijles voor je op praktijkexamen gaat en oefen alle moeilijke verrichtingen
  Door een rijles voor je praktijkexamen te nemen stap je niet ‘koud’ je examen in. Je bent al even warmgedraaid in de auto en hebt alle handelingen kunnen herhalen en oefenen. Ook heb je de mogelijkheid om lastige onderdelen nog eens goed te behandelen.
   
 10. Leg niet te veel nadruk op volledig foutloos rijden
  Raak niet in paniek en gooi ook zeker niet meteen de handdoek in de ring wanneer je volgens jezelf een klein foutje maakt. Foutloos rijden is voor iedereen lastig, zelfs voor ervaren bestuurders. De rit tijdens het examen hoeft niet 100% foutloos te zijn.

Het is bijvoorbeeld niet het einde van de wereld wanneer de motor een keer stilvalt. Probeer het meteen van je af te zetten en je te focussen op de rest van de rit. Je hebt nog mogelijkheden genoeg om de examinator te overtuigen dat je voldoende veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

Ook je rijbewijs halen bij Bax Opleidingen? Vraag dan meer informatie aan en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!