Wat is de Rijopleiding In Stappen (RIS) methode voor het rijbewijs?

26 april 2021

Wellicht heb je er al weleens van gehoord: de RIS methode. Deze rijlesmethode staat voor Rijopleiding In Stappen en is in het leven geroepen om meer structuur aan te brengen in een rijles. In deze blog zullen we uitgebreid bespreken wat het precies inhoudt. Daarnaast zullen we ook het hebben over hoe wij bij Bax Opleidingen de RIS interpreteren en hoe we deze methode toepassen in onze dagelijkse manier van lesgeven.

Inhoud
Allereerst zullen we de inhoud bespreken. RIS deelt de rijopleiding voor het B rijbewijs op in vier verschillende modules:

  1. De auto bedienen en beheersen
  2. Eenvoudige manoeuvres en verkeerssituaties
  3. Complexe manoeuvres en verkeerssituaties
  4. Veilig en verantwoord rijden

Deze vier modules bestaan in zijn totaliteit uit 46 verschillende handelingen, zoals bijvoorbeeld het oversteken van een kruispunt en invoegen op de snelweg. Deze handelingen hebben allemaal een eigen script, waarin precies wordt beschreven hoe deze handeling uitgevoerd dient te worden. Een voordeel hiervan is dat een leerling goed voor ogen heeft wat de onderdelen zijn die men moet beheersen en dat een rijinstructeur of examinator veel gedetailleerder kan aangeven waarop een leerling wel of niet naar behoren scoort.

Toets
Elke module wordt afgesloten met een toets. Het is niet mogelijk om te zakken voor deze toetsen. Wanneer een leerling niet voldoende scoort krijgt deze gerichte adviezen om zijn of haar prestaties te verbeteren voor de volgende toetsen. Module 3 wordt afgesloten met de inmiddels welbekende Tussentijdse Toets (TTT) en de laatste module wordt getoetst middels het praktijkexamen.

Huiswerk
Een belangrijk onderdeel van de RIS methode is het huiswerk. Het is de bedoeling dat een leerling zich thuis voorbereidt op de praktijklessen, zodat er effectiever gehandeld kan worden op het moment dat je in de auto zit. Omdat een instructeur niet eerst een deel van zijn les hoeft te spenderen aan theorie is er meer tijd over voor de praktijk. En doordat er meer tijd over blijft voor praktijkoefening heeft een leerling uiteindelijk ook minder lessen nodig, wat het dus financieel aantrekkelijker maakt.

Belangrijke voorwaarde om dit werkend te maken is dat een leerling het huiswerk wel echt serieus neemt, anders wordt het voordeel dat het met zich meebrengt direct weer ontkracht.

Interpretatie door Bax
Zoals we hierboven hebben beschreven kent de RIS methode een aantal mooie voordelen. Bij Bax Opleidingen zijn we dan ook voorstander van RIS en hebben we een aantal instructeurs in huis die bevoegd zijn om les te geven volgens deze methode. Bij de automaat opleiding (BA) is het zelfs de standaard.

Ben je hierin geïnteresseerd? Of wil je misschien nog wat meer informatie over onze manier van lesgeven? Neem dan gerust contact met ons op of kijk eens op de pagina van onze rijopleiding auto.