Wat is nascholing Code 95 en waar heb je het precies voor nodig?

8 juni 2021

Wellicht heb je de term ‘Code 95’ al eens voorbij horen komen in de transportwereld. Maar wat houdt deze code nu precies in en waar heb je het voor nodig? In deze blog leggen we het allemaal voor je uit!

Code 95 is een code die op je rijbewijs staat om aan te tonen dat je vakbekwaam bent om je werk als beroepschauffeur uit te oefenen. Sinds 9 september 2009 is Code 95 een verplichte Europese richtlijn van vakbekwaamheid voor chauffeurs die in een voertuig rijden waar een rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) voor vereist is.

Code 95 is vijf jaar geldig en bestaat uit een nascholing van 35 uur en omvat zowel theoretische als praktische onderdelen. De code is o.a. in het leven geroepen om meer verkeersveiligheid en minder uitstoot van CO2 te realiseren. 

Basiskwalificatie
Wanneer je beroepschauffeur wilt worden van bijvoorbeeld een vrachtwagen of touringcar, dien je een basiskwalificatie Code 95 te behalen. Zodra alle examens en toetsen met goed gevolg zijn afgelegd, kun je de code op je rijbewijs laten bijschrijven. Om de code te kunnen verlengen moet een chauffeur dus iedere cyclus van vijf jaar minimaal 35 uur nascholing volgen. Er zijn enkele uitzonderingen die vrijstelling hebben van Code 95, zoals bijvoorbeeld de brandweer en politie. Voor alle vrijstellingen verwijzen we naar de pagina van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De einddatum van de geldigheid van Code 95 is te vinden op de achterzijde van het rijbewijs, helemaal op het einde van de regel van het betreffende rijbewijs.

Belangrijke aandachtspunten
Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten omtrent Code 95:

  1. Wanneer de 35 uur nascholing niet binnen vijf jaar is voldaan, is de Code 95 niet geldig en is het de chauffeur niet toegestaan om beroepsmatig te rijden;
  2. Als een chauffeur extra uren bovenop de verplichte 35 uren heeft gevolgd is het niet mogelijk om deze uren over te hevelen naar een volgende cyclus;
  3. Een chauffeur is zelf verantwoordelijk voor de geldigheid van de vakbekwaamheid;
  4. Nascholing telt enkel mee wanneer deze is gevolgd bij een door de CCV gecertificeerde rijopleider, zoals Bax Opleidingen;
  5. Van de 35 uur nascholing dient minimaal 7 uur praktijktraining te zijn en binnen deze training moet een chauffeur minimaal 2,5 uur zelf rijden;
  6. Op de website van het CBR (mijncbr.nl) kan iedere beroepschauffeur zijn of haar voortgang bijhouden met betrekking tot Code 95. Hiervoor dient een chauffeur in te loggen met zijn of haar DigiD.  

E-learning
Een van de zaken die de pandemie in gang heeft gezet is een versnelling van de digitale transformatie. Het gevolg wat betreft Code 95 is dat de nascholing ook behaald kan worden met behulp van e-learning. Hierbij wordt een cursus opgedeeld in een deel thuisstudie en een deel klassikale scholing op locatie van de opleider. Het thuisstudie gedeelte omvat 4 uur en doe je online op de computer door middel van een persoonlijke inlogcode.

Door deze persoonlijke code kan de opleider precies de voortgang van de e-learning bijhouden. Doorgaans dient de e-learning afgerond te zijn voorafgaand aan de resterende 3 uur klassikale scholing. Houd dit goed in de gaten want anders zijn de nascholingsuren niet geldig! Bij Bax Verkeersopleidingen maken we ook veel gebruik van nascholingscursussen met e-learning. Klik hier om naar onze e-learning pagina te gaan. 

Code 95 Compleet
Bij Bax Opleidingen begrijpen we heel goed dat je als beroepschauffeur lange dagen maakt en weinig tijd hebt. Tel daarbij je verdiepen in de juiste cursussen bij op en je komt tot de conclusie dat de voorbereiding op de nascholingsuren al een heel karwei is. Om het jou als (aanstaande) beroepschauffeur gemakkelijk te maken hebben we bij Bax Verkeersopleidingen een complete Code 95 opleiding samengesteld en dat alles ook nog eens voor een scherpe prijs. Mocht je meer informatie hierover willen kijk dan snel op de Code 95 Compleet pagina of neem contact met ons op: we geven je graag advies voor een passende nascholing.

Verschillende nascholingscursussen
Er zijn diverse nascholingscursussen waar een beroepschauffeur uit kan kiezen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan eens op onze cursusaanbod pagina. Op onze cursuskalender kun je zien welke cursussen er al gepland staan in de toekomst. Bij voldoende aanvragen kunnen we altijd extra cursussen toevoegen. Neem hiervoor contact met ons op!