Het allereerste spiegelloze lesvoertuig van Nederland - De Mercedes Actros

6 augustus 2020

De opzetspiegels van onze Mercedes Actros zijn afgelopen zaterdag (1 augustus) van ons les voertuig afgehaald. Daarmee hebben wij het eerste voertuig waarmee examens afgenomen morgen worden met een goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem. De eerste 2 kandidaten zijn ook nog eens direct geslaagd!  

Wij zijn trots om dit nieuws met jullie te mogen delen. Sinds 1 augustus is er een wetswijziging in het regelement rijbewijzen. Hierdoor hoeft een lesvoertuig geen extra binnen- of buitenspiegels meer te hebben. Voor onze leerlingen was het al enige tijd toegestaan om te rijden met dit geweldige systeem maar vanaf 1 augustus is dit ook officieel toegestaan voor onze instructeurs en alle examinatoren.  

Onze Mercedes-Benz Actros is hierdoor het allereerste lesvoertuig van Nederland dat volledig is goedgekeurd door het CBR. De eerste leerlingen hebben hun C rijbewijs gehaald doormiddel van dit systeem en ervaren het als bijzonder prettig. “Je hebt veel beter zicht!” Dat is de zin die het meeste naar voren komt wanneer wij vragen hoe de kandidaten dit ervaren. Naast het zicht is onze Actros uitgerust met diverse technologieën die het rijden voor de chauffeur vele malen aangenamer maakt. Denk hierbij aan forward breaking assist, Lane departure warning, verkeersborden assistent of de lane assist.

Voldoende zicht 
Het allerbelangrijkste tijdens het afrijden is dat zowel de examinatoren als de instructeurs voldoende zicht hebben tijdens het examen. Voorheen was het verplicht om extra opzet spiegels te gebruiken. Maar gelukkig is deze eis nu komen te vervallen, mits er voldoende zicht is. Wanneer dit niet het geval is is er altijd de mogelijkheid dat de examinator om extra spiegels vraagt. Deze spiegels worden dan ook gemakkelijk en snel weer geplaatst voor het examen.   

De Mercedes Actors 
Natuurlijk hebben wij dit moment vastgelegd, de video vind je op ons YouTube kanaal! Daarnaast vind je daar ook een rondleiding in onze Mercedes Actros, ons protocol tijdens de coronaperiode & diverse rijles tips en tricks!