E10 of E5? Met welke brandstof mag ik mijn auto wel of niet tanken?

1 mei 2020

Sinds 1 oktober 2019 is er een kleine wijziging in het tankbeleid. We kunnen je vertellen, het is niet altijd even handig. Sommige auto’s kunnen helemaal niet tegen E10 tanken en hierdoor kun je niet bij ieder tankstation terecht voor jouw benzine. Dan denk je “wat is überhaupt het verschil tussen E10 en E5, en waarom is het belangrijk dat ik de juiste benzine tank?“. 

E10 benzine is een motorbrandstof waaraan 10 procent bio-ethanol is toegevoegd. Maar wat is bio-ethanol eigenlijk? Laten we daarom eerst wat feiten op een rijtje zetten:

Bio-Ethanol: Bio-ethanol wordt vaak gemaakt van suiker, planten zoals bijvoorbeeld mais en zetmeel uit biomassa en is dus minder schadelijk voor het milieu dan benzine.

E10: E10 is een brandstof die bestaat uit 90% benzine en maximaal 10% bio-ethanol.

E5: Is een benzine soort waarbij het percentage ethanol onder de 5% ligt.

Wat is het verschil tussen E10 en E5 benzine?
Het grote verschil tussen deze twee benzine soorten is dus het percentage van de toegevoegde bio-ethanol. E5 benzine bevat maximaal 5 procent bio-ethanol en E10 benzine maximaal 10 procent.

Waarom E10 benzine tanken?
E10 brandstof is CO2-vriendelijker geworden doordat de waarde van het bio-ethanol is verhoogd. Hierdoor hoopt de rijksoverheid de CO2-uitstoot te beperken met als extra voordeel: Maïsplanten kunnen altijd geproduceerd worden en fossiele brandstof raakt uiteindelijk op.

Oeps ik heb E10 getankt in plaats van E5, wat nu?
Soms is een auto niet geschikt voor de E10 benzine. Dit kan te maken hebben met de leidingen van de auto, de motor of afdichtringen. Heb je toch per ongeluk een verkeerde benzine soort getankt, geen probleem! Uw motor en de leidingen kunnen dit voor één keer prima verdragen. Maar LET OP: De auto kan hierna niet voor langere tijd stil staan. De benzine kan de motor(onderdelen) aantasten. TIP: Vul de auto na een aantal ritten of na lang rijden bij met E5 benzine op deze manier verlaagd u het ethanolgehalte in de tank en ontstaat er geen schade.

Wees gerust, de nieuwere auto’s kunnen bijna altijd de E10 benzine verdragen. Maar mocht je nu toch twijfelen welke benzine soort bij jouw auto past kijk dan snel op: www.e10check.nl

Op deze website vind je alle informatie voor jouw auto en welke benzine je wel en niet kan tanken. Mocht je toch nog onduidelijkheden hebben na het lezen van deze blog, schroom niet en mail ons en wij voorzien je van een antwoord!

PS. Het tanken van E10 heeft zijn voor en nadelen. De benzine is goedkoper en beter voor het milieu maar met een volle tank E10 brandstof komt u in principe minder ver dan met een tank reguliere benzine. Dit komt doordat E10 een lagere energiedichtheid heeft. Een benzinemotor verbruikt ongeveer twee procent meer als er E10 wordt getankt.