Wat is BHV?

BHV is een afkorting voor bedrijfshulpverlening en burgerhulpverlening. Het is voor werkgevers verplicht om een BHV certificaat in bezit te hebben en er moet in een bedrijfspand altijd een BHV’er aanwezig zijn. Het minimale aantal BHV’ers dat verplicht is hangt af van de grootte en de risico’s van het bedrijf. Hierdoor hangt er geen vast aantal aan het aantal BHV’ers dat verplicht is voor een bedrijf.

Taken BHV
Een BHV’er is belangrijk voor het waarborgen van een veilige werkomgeving en vervult een voorpostfuntie wanneer professionele hulpverlening noodzakelijk is. Totdat politie, brandweer en/of ambulance ter plaatse zijn heeft de BHV’er de taak gepaste maatregelen te nemen omwille van de veiligheid en gezondheid en de schade zoveel mogelijk te beperken.

Taken van een BHV’er zijn bijvoorbeeld:
- Verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
- Bij noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en overige personen in het pand;
- Het bestrijden van brand.

BHV certificaat
Na het succesvol afleggen van een BHV cursus heb je recht op een BHV certificaat. Dit certificaat toont aan dat je alle BHV taken naar behoren uit kunt voeren. Het BHV certificaat is één jaar geldig. Na dit jaar dien je een herhalingscursus te volgen. Deze herhaling is erg belangrijk omdat je als BHV’er je opgedane kennis niet vaak (gelukkig maar!) in de praktijk hoeft te brengen. Het risico hiervan is dat de vaardigheden niet meer vers in het geheugen zitten.

Op zoek naar een BHV cursus? Klik dan hier