Elektrisch rijden is de toekomst

02-02-2021

Sommigen zagen het vroeger aan de looks van de auto maar tegenwoordig zijn steeds meer elektrische auto’s niet te onderscheiden van niet-elektrische auto’s.

elektrische-auto_20220822100046870

Voordelen en nadelen van elektrisch rijden
De meeste mensen zien weinig verschil tussen een elektrische auto en een brandstofauto. Toch zijn er zeker wel verschillen. Sommigen zagen het vroeger aan de looks van de auto maar tegenwoordig zijn steeds meer elektrische auto’s niet te onderscheiden van niet-elektrische auto’s. De verschillen zitten voornamelijk onder de motorkap. Bij een brandstofmotor zie je bougies, kleppen, kettingen en nog veel meer andere onderdelen. Bij een elektromotor zijn al deze onderdelen niet aanwezig. Een elektrische auto is vooral afhankelijk van zijn elektromotor en de accu. Leuk feitje: een elektrische auto heeft zo’n 7 tot 11 keer minder onderdelen dan een brandstofauto.
 

Elektrisch rijden is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn nog steeds twijfels bij consumenten. De meest genoemde reden is de actieradius van elektrische auto’s. Met actieradius wordt bedoeld: hoeveel kilometer kan je rijden op een volledig opgeladen accu (of een volle tank brandstof)? De meeste elektrische auto’s kunnen niet meer dan 400 kilometer rijden op een volledig opgeladen accu. Dat is niet veel als je het vergelijkt met bijvoorbeeld dieselauto’s. Sommige dieselauto’s zijn zo zuinig dat je met een volle tank meer dan 1000 kilometer kan rijden. Bij elektrische auto’s is het dus zeker een uitdagende sport om zo veel mogelijk kilometers te kunnen rijden voordat de accu leeg is!
 

One padel driving
Wist je dat een elektrische auto gebruik maakt van one padel driving? Met deze term wordt bedoeld dat je bijna geen gebruik hoeft te maken van het rempedaal. Als je tijdens het rijden het gaspedaal los laat om snelheid te verminderen of om minder hard door een bocht te gaan, dan remt de auto vanzelf af op de motor. Hiermee wordt er energie via de remmen terug geleverd aan de elektromotor om daarmee de accu weer op te laden. Met een mooi woord heet dit recuperatie of recuperatief rijden.
 

Weersomstandigheden
Ook de weersomstandigheden zijn bepalend voor de actieradius van een elektrische auto. Dit verschilt per seizoen. Warme weersomstandigheden zijn gunstiger voor de accu. Koude weersomstandigheden zijn juist tegenovergesteld. In de winter is het veel kouder waardoor de chemische reacties in het accupakket trager verlopen. Ook heb je in de winter de verwarming in de auto aan staan. Dit zorgt voor extra verbruik van elektriciteit. Ook functies zoals stoelverwarming of stuurverwarming hebben invloed op de actieradius. Zelfs het opladen van je smartphone zorgt voor een kleine afname van de actieradius!