Ambulancechauffeur worden? Hoe haal ik mijn ambulance rijbewijs?

8 oktober 2020

Wil jij de carrière switch maken naar ambulancechauffeur? Dan is deze blog echt iets voor jou! Bax Opleidingen verzorgt namelijk een gedeelte van de opleiding die je nodig hebt om ambulancechauffeur te mogen worden.  

Het voertuig en de rijopleiding 
Voordat je als ambulancechauffeur aan de slag kan moet je eerst in bezit zijn van een B en C1 rijbewijs. Het C1 rijbewijs wordt ook wel een klein vrachtauto- of camper rijbewijs genoemd. Voor dit rijbewijs moet je 2 theorie-examens behalen en 1 praktijkexamen doen! Wil je weten welke examens er worden afgenomen? We sommen het hieronder voor je op:  

 • RV1 light (verkeer en techniek) 

 • R2C (overige zaken, administratie) 

 • Praktijkexamen 

Code 95 (Nascholing) 
Ambulancechauffeurs zijn in het bezit van een zogenaamd “groot” rijbewijs. Een rijbewijs uit de categorie C en/of D. Voor veel beroepschauffeurs geldt de verplichting om “code 95” te behalen. Code 95 zegt iets over de behaalde vakbekwaamheid middels bijscholing en accreditatie. 

Een ambulancechauffeur is vrijgesteld van het code 95 traject. Dit is niet de enige uitzondering; alle bestuurders van voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties zijn vrijgesteld van de code 95. 

Wil jij je ambulancerijbewijs halen? Klik dan snel op deze link en schrijf je in! 
www.baxopleidingen.nl/opleidingen/kleine-vrachtwagen 

De werkzaamheden, de opleidingseisen en belangrijke competenties

De werkzaamheden 
Één ding is zeker! Je weet nooit wat de dag brengt maar er zijn een aantal dingen die je iedere dienst standaard uitvoert. Een voorbeeld hiervan is: Controleer bij de start van iedere dienst de wegwerkzaamheden, je wilt namelijk niet vast komen te staan wanneer er een noodoproep is. 

Communicatie 
Tijdens de rit terug naar het ziekenhuis informeer je de centralist van de Meldkamer Ambulancezorg over de toestand van de patiënt en de aard van eventuele verwondingen. Jij als ambulancechauffeur bent verantwoordelijk voor alle communicatie met ziekenhuizen, huisartsen, meldkamer, politie en/of brandweer. 

Daarnaast zorg je er ervoor dat de ambulance snel en veilig ter plaatse komt. Je assisteert de ambulanceverpleegkundige bij het uitvoeren van medische handelingen, bijvoorbeeld door het aangeven van materialen, het klaarzetten van medicijnen en het opstarten van apparatuur en dergelijke. 

Onderhoud voertuig 
Wanneer je niet onderweg bent zorg jij voor de ambulance. Denk hierbij aan kleine onderhoudswerkzaamheden, zoals de dagelijkse controle van lampen, sirene, oliepeil, brandstof en mobilofoon. Ook ben je als ambulancechauffeur verantwoordelijk voor de controle van de medische apparatuur en de hygiëne in de ambulance. 

Opleidingseisen 

 • Minimaal niveau mbo-3 of gelijkwaardig 
 • Geldig EHBO-diploma en reanimatiediploma 
 • Diploma ambulancechauffeur (of je bent bereid dit te halen) 
 • Rijbewijs B en C1 

Belangrijke competenties 

 • Je bent stress bestendig 
 • Je bent betrokken 
 • Je bent sociaalvaardig 
 • Je bent communicatief sterk 
 • Je kunt goed samenwerken? 
 • Je vindt het fijn om mensen te kunnen verzorgen 

Ben jij na het lezen van deze blog zeker van je zaak, wil je je ambulancerijbewijs halen en kijk je uit naar een opleiding als ambulancechauffeur? Bekijk dan snel de openstaande vacature bij RAV Brabant midden-west-noord: 
www.ravbrabantmwn.nl/werken-bij-ons/vacatures/ambulancechauffeur/ 

Verder nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen, we helpen je graag!


LEES OOK EENS ONZE BLOGS: