5 redenen waarom jij als BHV’er ontzettend belangrijk bent binnen de MKB sector

4 maart 2021
BHV

De bedrijfshulpverlener, ook wel BHV’er genoemd, is een belangrijke schakel binnen ieder bedrijf. Bij grote bedrijven is dit vaak beter geregeld vergeleken met de MKB sector. Binnen het MKB zijn namelijk nog te veel mensen zich niet bewust van het nut van een BHV’er. Dit ligt aan verschillende redenen, variërend van het hebben van weinig werknemers tot de aanname dat de kans maar heel klein is dat er wat ernstigs gebeurt.

Door het schrijven van deze blog willen we je de noodzaak laten inzien van het bezitten van een BHV certificaat. Hieronder noemen we namelijk vijf redenen waarom jij als BHV’er onmisbaar bent in de MKB sector.

 1. Je voorkomt ongevallen
  Door jouw opgedane kennis tijdens de BHV cursus herken je gevaarlijke situaties en weet je hoe je ervoor zorgt dat het niet escaleert. Een BHV’er is zich goed bewust van zijn of haar omgeving en is door kundig optreden in staat om ongevallen en bijkomend letsel te voorkomen.
   
 2. Snel handelen is cruciaal
  Mocht er zich een noodsituatie voordoen, dan is het jouw taak als BHV’er om de situatie te controleren totdat professionele hulp zoals ambulance, brandweer en politie ter plaatse is. Snel handelen is in sommige gevallen van levensbelang, bijvoorbeeld wanneer iemand een hartinfarct krijgt. Het wachten op professionele hulp zonder zelf iets te doen kan een slachtoffer dan misschien wel fataal worden. Door de BHV cursus heb je de juiste vaardigheden in huis om accuraat te kunnen handelen in een dergelijke situatie.
   
 3. Je zorgt voor een veilig gevoel binnen je organisatie
  Wanneer je weet dat er binnen de organisatie waarin je werkt voldoende BHV’ers aanwezig zijn, straalt dit veiligheid uit. Dit zorgt er ook voor dat er minder paniek en meer vertrouwen onder de aanwezigen is wanneer een gevaarlijke situatie zich voordoet. Daarnaast presenteer je je als BHV’er als een waardevolle collega die betrokken is bij de organisatie.
   
 4. Je vervult een nobele taak
  Zeker niet onbelangrijk: als BHV’er kun je veel voor een ander betekenen. En zeg nu zelf, het is toch altijd mooi wanneer je een medemens kunt helpen? Door jouw ervaring kunnen mensen om je heen op jou rekenen wanneer zij hulp nodig hebben, waarmee je een zeer nobele taak vervult.  
   
 5. Jouw vaardigheden zijn breed inzetbaar
  Met de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens de BHV cursus kun je niet alleen van dienst zijn tijdens werktijden op kantoor, maar natuurlijk ook daarbuiten. Want een ongeluk zit in een klein hoekje en kan op ieder moment gebeuren. Ook thuis, op de sportclub of misschien wel midden op straat. Door het volgen van de cursus heb jij de juiste handvatten om in iedere situatie juist te kunnen handelen.

Kortom, er zijn genoeg redenen waarom jij van waarde kan zijn als BHV’er. Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt om zelf ook bedrijfshulpverlener te worden of wil je graag nog wat extra informatie ontvangen? Neem dan snel contact met ons op.