Wat is een verreiker?

Een verreiker is een machine waarmee men, zoals de naam al doet vermoeden, ver kunt reiken. Het is geschikt om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Verreikers worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo kan er een bakje aan de verreiker bevestigd worden zodat glazenwassers en brandweerlieden plaatsen kunnen bereiken die hoog gelegen zijn. Maar een verreiker is ook zeker geschikt voor het verplaatsen en tillen van zware goederen.

Een verreiker is in staat om veel hoger te komen dan bijvoorbeeld een vorkheftruck. De machine kan wel een hoogte van twintig meter bereiken. Daarnaast is het ook een wendbare machine: de lepels of bak kunnen van voren naar achteren en van onder naar boven bewegen. Door de mogelijkheid om verschillende voorzetstukken aan de telescooparm te bevestigen is de verreiker breed inzetbaar. Enkele veelvoorkomende voorbeelden zijn een hijsjib (met of zonder hijslier), lepelbord en grondverzetbak.

Een nadeel van de verreiker is dat het weinig capaciteit heeft. Voor grote hijs- en verplaatsklussen is de machine dus minder geschikt. In dit geval in een mobiele hijskraan een betere optie.

Op zoek naar een cursus? > 'Veilig werken met de verreiker'