Vanaf welke leeftijd mag je met een bepaald voertuig rijden?

27-10-2022

Er bestaan flink wat verschillende voertuigen en bij deze voertuigen behoren ook verschillende rijbewijzen. Maar hoe oud dien je nu te zijn om bepaalde voertuigen te mogen besturen? En vanaf welke leeftijd mag je op theorie- en praktijkexamen? En wat voor eventuele kanttekeningen zitten hier nog aan?
 

Al deze regeltjes kunnen best overweldigend zijn. Daarom vind je in deze blog een overzicht met alle minimumleeftijden voor de verschillende categorieën. Je kunt ook een handige infographic downloaden via onderstaande knop, zo heb je altijd alle informatie bij de hand!

Categorie AM2 (bromfiets/scooter)

Voor categorie AM2 geldt dat je vanaf 15,5 jaar op theorie-examen mag. Vanaf 16 jaar mag je rijles volgen en op praktijkexamen voor de bromfiets en/of scooter.
 

Categorie AM4 (brommobiel)

Voor categorie AM4 geldt dat je vanaf 15,5 jaar op theorie-examen mag. Vanaf 16 jaar mag je rijles volgen en op praktijkexamen voor de brommobiel.
 

Categorie A (motor)

Het motorrijbewijs is iets gecompliceerder wat betreft regelgeving in vergelijking met het gemiddelde rijbewijs. Je kunt een motorrijbewijs namelijk rechtstreeks of getrapt halen. Je kunt je motorrijbewijs A alleen rechtstreeks halen wanneer je minimaal 24 jaar bent.
 

Wanneer je je jonger dan 24 jaar bent, dien je je motorrijbewijs getrapt te halen. Deze getrapte manier bestaat uit motorrijbewijs A1, A2 en tot slot het volledige A rijbewijs.
 

Motorrijbewijs A1 (lichte motor)
Voor categorie A1 geldt dat je vanaf 17 jaar theorie-examen mag doen. Indien je je autorijbewijs al hebt behaald, hoef je niet opnieuw de theorie te halen.

Vanaf 18 jaar kun je het praktijkexamen afleggen, bestaande uit twee delen, AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming).
 

Motorrijbewijs A2 (middelzware motor)
Vanaf 20 jaar kun je rijlessen volgen en praktijkexamen afleggen voor categorie A2.

 

Motorrijbewijs A (zware motor)
Indien je nog geen 24 jaar bent en je geslaagd bent voor de categorie A1 en A2, mag je vanaf 21 jaar op voor het praktijkexamen A. Wanneer je hiervoor slaagt, ben je bevoegd om alle motoren te besturen. Je krijgt wel de zogenaamde ‘code 80’ op je rijbewijs bijgeschreven. Twee jaar na het behalen van de zwaarste categorie vervalt de code 80 óf wanneer je de leeftijd van 24 jaar eerder bereikt.

 

Categorie B/BA (auto)

Voor categorie B geldt dat je vanaf 16 jaar op theorie-examen mag en vanaf 16,5 jaar mag starten met rijles. De tussentijdse toets (TTT) mag ook vanaf 16,5 jaar afgenomen worden. Het praktijkexamen kan worden afgenomen vanaf 17 jaar. Indien je slaagt op je 17e, moet je wel met een begeleider rijden tot je 18 jaar, onder de noemer ‘2todrive’. Deze begeleider dient zelf in het bezit te zijn van een rijbewijs en kan je waar nodig coachen. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig de weg op.
 

Categorie BE (aanhangwagen achter auto)

Voor categorie BE dien je minimaal 18 jaar te zijn om te kunnen beginnen met rijles en een praktijkexamen af te leggen. Om op te gaan voor je BE rijbewijs dien je in het bezit te zijn van een B rijbewijs.

Het rijbewijs BE is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld hoger is dan 3.500 kilo. Hierbij heeft de aanhanger een maximum toelaatbare massa van meer dan 750 kilo.
 

Categorie C1 en C1E

Voor de categorie C1 en C1E kun je praktijkexamen doen vanaf 18 jaar.

Het theorie-examen voor het C1 rijbewijs bestaat uit de lichte variant van het theorie-examen voor de vrachtwagen, genaamd ‘Verkeer en Techniek light (RV1 light)’. Om deel te nemen aan het theorie-examen dien je minimaal 17 jaar te zijn.
 

Categorie C en CE (vrachtwagen en vrachtwagen met oplegger)

De minimumleeftijd voor het behalen van het vrachtautorijbewijs hangt ervan af of deze met of
zonder vakbekwaamheid (code 95) wordt behaald.

C rijbewijs zonder vakbekwaamheid (code 95)
Wanneer je je C rijbewijs zonder vakbekwaamheid wil halen, moet je minimaal 21 jaar oud zijn.
 

C rijbewijs met vakbekwaamheid (code 95)
Vanaf 18 jaar kun je praktijkexamen doen voor het C rijbewijs met vakbekwaamheid (code 95).
 

Categorie CE (vrachtwagen met oplegger)
Om op te gaan voor je CE rijbewijs dien je in het bezit te zijn van een C rijbewijs. Verder gelden voor dit rijbewijs dezelfde minimum leeftijden als voor het vrachtwagenrijbewijs.
 

Categorie D (bus)

Voor de bus geldt er, net als bij de vrachtwagen, een onderscheid wat betreft de minimumleeftijd door de keuze voor wel of geen vakbekwaamheid.

D rijbewijs zonder vakbekwaamheid (code 95)
Wanneer je wil starten met rijles en praktijkexamen wil afleggen voor het busrijbewijs zonder vakbekwaamheid, moet je minimaal 24 jaar oud zijn.
 

D rijbewijs met vakbekwaamheid (code 95)
Vanaf 18 jaar kun je starten met rijles en praktijkexamen doen voor het D rijbewijs met vakbekwaamheid (code 95). Vanaf drie maanden voor je 18e verjaardag mag je theorie-examen doen.
 

Het behalen van je busrijbewijs geeft wel enige beperkingen wanneer je jonger bent dan 21 jaar:
- Vanaf 18 jaar: Uitsluitend rijden op Nederlands grondgebied met een traject van geregelde diensten van ten hoogste 50 kilometer afstand.
- Vanaf 20 jaar: Uitsluitend rijden op Nederlands grondgebied
- Vanaf 21 jaar: Geen beperkingen
 

Categorie DE (aanhangwagen achter bus)
Om op te gaan voor je DE rijbewijs dien je in het bezit te zijn van een D rijbewijs. Verder gelden voor dit rijbewijs dezelfde minimum leeftijden als voor het busrijbewijs.
 

Categorie D1

Het verschil tussen de categorieën D1 en D is dat je met een D1 rijbewijs slechts een kleine bus mag besturen. Daaronder wordt verstaan een bus met meer dan 8 en maximaal 16 zitplaatsen, de bestuurder niet meegerekend. Een dergelijke bus komt in Nederland niet heel veel voor.

Voor het D1 rijbewijs gelden dezelfde minimumleeftijd als voor het D rijbewijs.
 

Categorie Tractor

Vanaf 16 jaar kun je praktijkexamen doen voor het T-rijbewijs. Het theorie-examen kun je vanaf 15,5 jaar al afleggen.
 

Categorie Taxi

Vanaf 17 jaar kun je een taxiopleiding volgen. Om hieraan deel te kunnen nemen dien je al wel in het bezit te zijn van een autorijbewijs.
 

Klein Vaarbewijs I

Voor het afleggen van het theorie-examen voor het vaarbewijs geldt geen minimum leeftijd. Let wel, je mag pas vanaf je 18 jaar een vaartuig besturen, dus het vaarbewijs wordt pas vanaf deze leeftijd afgegeven.


Wil jij ook een van deze rijbewijzen halen? Klik dan snel op onderstaande knop om extra informatie aan te vragen en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!