De subsidieregeling voor opleidingen (STAP-budget) gaat bijna van start!

15-02-2022

Halverwege vorig jaar schreven we al eens een blog over het aanstaande STAP-budget in relatie tot het nascholen van de code 95. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarktpositie en is een nieuwe subsidieregeling van de overheid. Deze subsidie van maximaal €1000,- is in het leven geroepen ter compensatie van een verandering per 1 januari 2022, welke inhoudt dat het niet meer mogelijk is om opleidingskosten fiscaal af te trekken bij de Belastingdienst. 

De laatste tijd krijgen we veel vragen omtrent het STAP-budget. Mede hierdoor en omdat het STAP-budget nu echt concreet voor de deur staat willen wij namens Bax Opleidingen hier wat meer duidelijkheid over scheppen.

Het STAP-budget kan worden ingezet voor opleidingen, cursussen en trainingen en is bedoeld voor zowel werkenden als werkzoekenden. De overheid wil stimuleren dat mensen zich blijven ontwikkelen en een dergelijk budget kan bijdragen aan een versterkte positie op de arbeidsmarkt. 

Ingangsdatum en omvang STAP-budget
Vanaf 1 maart 2022 is het mogelijk om een aanvraag voor het STAP-budget in te dienen. Vanaf deze datum start er iedere twee maanden een nieuw aanvraagtijdvak. Wees er op tijd bij, want ieder tijdvak heeft een beperkte ruimte. In totaal is er door de overheid 160 miljoen euro beschikbaar gesteld in 2022, wat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. 

Wanneer een opleiding duurder is dan €1.000,- is het nog steeds mogelijk om het STAP-budget in te zetten. De rest wordt betaald door jou zelf, je werkgever of een andere partij.

Voorwaarden STAP-budget
Je hebt recht op STAP-budget wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden:
-    Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd;
-    Je bent een burger binnen de EU, of partner van een EU-burger;
-    In de periode van twee jaar en drie maanden tot drie maanden voor de kalendermaand van je aanvraag ten minste zes maanden verzekerd bent geweest voor de volksverzekeringen (dit geldt voor vrijwel iedereen in Nederland);
-    Je in het huidige kalenderjaar nog geen STAP subsidie hebt gekregen en er nog budget beschikbaar is;
-    Het is mogelijk om voor de gewenste opleiding STAP-budget aan te vragen (volgens het STAP-scholingsregister).

Aanvullende informatie over deze nieuwe subsidieregeling is te vinden op de website van STAP

STAP-budget opleidingen van Bax Opleidingen
Het STAP-budget kan ook ingezet worden voor opleidingen van Bax Opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan nascholing code 95 en rijopleidingen voor de (kleine) vrachtwagen en bus

Je kunt STAP-budget aanvragen voor de volgende opleidingen:

Opleidingen en cursussen

 • ADR-certificaat (Basis / Verlenging / Tank / Klasse 1+7)
 • VCA-certificaat (Basis)
 • Praktijkcursus Code 95
 • Criminaliteitspreventie
 • Sociale veiligheid en omgaan met agressie
 • Heftruckcertificaat/Reachtruckcertificaat
 • Autolaadkraan
 • Fysieke belasting
 • Lading zekeren

Rijbewijzen beroepschauffeur

 • Theorie Rijopleiding C (vrachtwagen) met of zonder code 95
 • Theorie Rijopleiding C1 (kleine vrachtwagen) met of zonder code 95
 • Theorie Rijopleiding D (bus) met of zonder code 95


Hoe gaat het aanmelden voor STAP-budget in zijn werk?

STAP 1 - Schrijf je in via Bax Opleidingen voor een STAP opleiding

Om je aan te melden voor een STAP opleiding, heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig. Dit aanmeldbewijs kunnen wij aanleveren na inschrijving bij ons als opleider. 

Hiervoor hebben wij de volgende gegevens nodig:

 • Opleiding die je wilt gaan volgen
 • Volledige naam (Voor- en achternaam)
 • Geboortedatum
 • Straatnaam + huisnummer
 • Postcode en woonplaats
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres

STAP 2 - Vraag tijdig STAP-budget aan

Ga op de datum van het begin van een aanvraagtijdvak naar het STAP-portaal van het UWV. Zoek hier naar de gewenste opleiding van Bax Opleidingen. Middels het STAP-aanmeldbewijs kun je hier STAP-budget aanvragen voor de opleiding van jouw keuze. Let op: er is maar een beperkt budget per tijdvak beschikbaar, dus wacht niet te lang. 

De resterende begindata van de tijdvakken in 2022:
- Dinsdag 1 september 2022
- Donderdag 1 november 2022


STAP 3 - Het UVW houdt je op de hoogte over de voortgang van je aanvraag

Binnen 4 weken krijg je bericht van het UWV over de status van jouw aanvraag. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, krijgen wij als opleider daar ook bericht van. Wij zullen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je opnemen, uiterlijk binnen twee werkdagen. Mocht de aanvraag niet zijn goedgekeurd, laat het ons weten, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. 

Wil je graag op de hoogte gehouden worden over het STAP-budget en een seintje krijgen wanneer de inschrijving geopend is? Of heb je misschien nog een vraag? Laat dan hieronder je gegevens achter!